Från frö till olja

Bara en dryg timme från Stockholm och några kilometer från Östersjökusten, med vidsträckta åkrar och djupa skogar så långt ögat kan se, ligger fälten där familjeföretaget By Ranch odlar och förädlar oljedådran som ingår i Camelina of Swedens produkter.

Redan innan de hamnar i jorden på våren sprider fröna en distinkt nötigt och gräsig doft. Odlingen sker helt fritt från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, och när de halvmeterhöga växterna blommar i juni förvandlas fälten kring gården till böljande gröngula hav, och luften fylls med härligt frisk gräsarom.

En del av skörden sparas och torrostas, medan resten kallpressas för att utvinna camelinaolja. Allt med noggrann hantverksmässighet och helt utan tillsatser eller konserveringsmedel. Resultatet är 100 % ekologisk, vackert gyllene och mångsidig olja och små terrakottafärgade frön, båda med en berusande nötig och samtidigt mild doft och smak.

Vissa säger att det smakar sommar!

Så framställs oljan

Vår camelina sås på våren, blommar i juni och skördas i augusti. Odlingen är helt fri från konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fröna kallpressas försiktigt i en mekanisk skruvpress i max 40 ° C för att utvinna olja, och en del av fröskörden torrostas. Pressresterna säljer vi som en näringsladdad ingrediens i djurfoder, vilket gör vår produktion i princip fri från svinn.

Från Sörmland ut i världen

Våra produkter finns online och hos utvalda premiumbutiker samt distributörer runt om i världen. En stor marknad är Sydkorea där intresset för våra camelinaprodukter är rekordstort. Vi exporterar också till Hong Kong, Japan, Holland, UK, Finland, Norge och Danmark.

Till vår webshop

Analyser och studier

Vi är ett litet familjeföretag med lantbruk som huvudsyssla. Det hindrar oss inte från att ha en hög ambitionsnivå när det gäller att hitta trovärdiga studier om olika användningsområden för vår oljedådra. Vi hävdar inte att våra camelinaprodukter är några mirakelmedel, även om vi själva tycker att de är rätt så fantastiska. Därför är vi också noga med att formulera oss så att det framgår att det är intag av näringsämnena som ingår i vår olja och våra fröer (essentiella fetter, E-vitamin, protein etc) som kan ha positiva effekter på kroppen och knoppen. Har du frågor om produkterna eller om en referens som vi har angivit, tveka inte att kontakta oss.

Vårt sörmländska paradis

Oljedådra (Camelina sativa) är en ettårig åkerväxt som blir omkring 50 cm hög. I dag har den nästan försvunnit från svenska marker, men vi vet att den förekom här som kulturväxt, det vill säga att den odlades (artnamnet sativa betyder just odlad) och förädlades av människor, redan under bronsåldern.

 • KRAV

  KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat. KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Våra produkter uppfyller KRAVs regler,  vilket för oss betyder  att vår oljedådra  odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, och att vår camelinaolja  inte innehåller onaturliga tillsatser.

 • EU-lövet

  Våra produkter äger rätt att bära Europalövet, för livsmedel med ekologisk kvalitet. Symbolen får bara användas till livsmedel när producenten uppfyller alla EU-lagstiftningar, inklusive deltagande i certifieringsystem som innebär regelbundna kontroller och årliga inspektioner. 


  Märket garanterar att minst 95% av varans innehåll har producerats ekologiskt.

 • Svensk Lantmat

  Svensk Lantmat är en förening för småskaliga producenter.  Svensk Lantmats logo garanterar att det är svensk råvara. Lantmatföretagen garanterar ursprung och kvalitet. Medlemmar i Svensk Lantmat arbetar nära sina kunder genom gårdsbutik.

 • Sörmlands Matkluster

  I Sörmland finns ett antal små och lite större lokala företag som arbetar med mat som gått samman för att visa upp vårt utbud av närodlad, hantverksmässig och framförallt god mat av hög kvalitet.

 • Smakriket

  Smakriket är ett sigill för råvaror och produkter med ett mycket tydligt ursprung och hög kvalitet som säljs genom Grönsakshallen Sorunda, Fällmans Kött och Martin & Servera.

 • Willefonden

  Willefonden arbetar för att barn och ungdomar med odiagnostiserad sjukdom, ska få en diagnos. Det finns fortfarande flera tusen olika odiagnostiserade sjukdomar. Camelina of Sweden är företagsvän till Willefonden.