Vad är camelina?

Oljedådra (Camelina sativa) är en ettårig åkerväxt som blir omkring 50 cm hög.

I dag har den nästan försvunnit från svenska marker, men vi vet att den förekom här som kulturväxt, det vill säga att den odlades (artnamnet sativa betyder just odlad) och förädlades av människor, redan under bronsåldern.

Vi vet också att oljedådran spreds över södra och mellersta Skandinavien samt södra Finland och att bronsåldersmänniskor både åt den i bland annat gröt och använde den som läkeväxt för behandling av allt från sår och brännskador till ögoninfektioner och magkatarr. 

Analyser visar att den så kallade Tollundmannen, ett världens mest välbevarade mosslik från 400 f.Kr, hade ätit gröt på camelina strax innan han dog. Och organiskt material från vikingatida bosättningar på Birka och Helgö nära Stockholm visar att det producerades bröd av siktat mjöl från bland annat camelina även i Sverige för tusentals år sedan.

En uråldrig kulturväxt som återupptäckts

I samband med industrialismen föll den här uråldriga växten i glömska när andra oljeväxter visade sig vara enklare att odla storskaligt, men i modern tid har den återupptäckts tack vare sin näringsrikedom – och sin fantastiska smak!

Både camelinafrö och -olja innehåller rikligt med viktiga näringsämnen som omega 3 och E-vitamin och har en härlig smak och mängder av användningsområden i matlagning.

Tack vare sina mjukgörande egenskaper och höga koncentration av E-vitamin (antioxidanter), är camelina också mycket väl lämpad för användning i allt från hud- och hårvård, till hälsosamt djurfoder.

Vår kallpressade camelinaolja ger både hästar och hundar ett 100 % ekologiskt och välbalanserat tillskott av omega 3 och 6 som kan hjälpa till att boosta djurets energi, hjälpa rörlighet och förbättra päls, hud och hovar med mera.

Camelina – en gammal kulturväxt med moderna egenskaper. Använd av våra förfäder för sin näring, nu återupptäckt för sina rika nivåer av Omega-3 och E-vitamin. Perfekt för både matlagning och hudvård – upplev det bästa av tradition och innovation